Recepty na gril
11. 8. 2007
Recepty
Argentinský hovězí steak
Počet porcí: 4
Složení:
800
g hovězí svíčkové, 2 cl koňaku, 600 g zelených fazolek, 125 g anglické
slaniny, 1 dcl olivového oleje, zelený pepř, barevný pepř, sůl, černý
pepř
Na omáčku: 125 g bylinkového másla, 4 lžičky dijonské hořčice, 2 lžičky kečupu, barevný pepř, 0,05 l sójové omáčky, 0,1 l vývaru
Příprava:
Hovězí svíčkovou odblaníme a nakrájíme na 200 g steaky, posypeme barevným drceným pepřem a předem v koňaku naloženým zeleným pepřem.
Necháme při pokojové teplotě asi hodinu uležet a připravíme na grilu do postupného propečení dle chuti.
Podáváme se zelenými fazolkami připravenými na olivovém oleji s proužky anglické slaniny, osolené a opepřené.
Omáčku připravíme na pánvi z bylinkového másla, do kterého přidáme dijonskou hořčici, pepř, kečup, sojovou omáčku, zředíme trochou vývaru a krátce povaříme
Složení:

Na omáčku: 125 g bylinkového másla, 4 lžičky dijonské hořčice, 2 lžičky kečupu, barevný pepř, 0,05 l sójové omáčky, 0,1 l vývaru
Příprava:
Hovězí svíčkovou odblaníme a nakrájíme na 200 g steaky, posypeme barevným drceným pepřem a předem v koňaku naloženým zeleným pepřem.
Necháme při pokojové teplotě asi hodinu uležet a připravíme na grilu do postupného propečení dle chuti.
Podáváme se zelenými fazolkami připravenými na olivovém oleji s proužky anglické slaniny, osolené a opepřené.
Omáčku připravíme na pánvi z bylinkového másla, do kterého přidáme dijonskou hořčici, pepř, kečup, sojovou omáčku, zředíme trochou vývaru a krátce povaříme
Barbecue
Počet porcí: 4
Složení:
jakékoliv maso, 1/2 hrnku jemně krájené cibule, 1 hrnek jemně nasekané petrželky, 2 lžíce octa, 2-3 lžíce oleje, 3 lžíce dijonské hořčice, 2 stroužky nasekanáho česneku, 1/2 lžičky suchého tymiánu
Příprava:
Maso jemně naklepeme, naložíme do této směsi a necháme v chladu přes noc. Můžete opékat rovnou na grilu, ale lepší je zabalit do alobalu a péct na grilu. Pokud balíte do alobalu, můžete přidat na plátky krájené brambory. A máte přílohu.
Grilované kotlety s hořčičnou omáčkou
Počet porcí: 4
Složení:
800 g kotlet s kostí
Marináda: 2 lžíce oleje, 1 lžíce sójové omáčky, 2 lžičky grilovacího koření, drcený barevný pepř
Hořčičná omáčka: 200 g plnotučné hořčice, 1 cibule, 1/2 lžičky drceného horčičného semínka, 1/2 lžičky jemně sekané pažitky, 80 ml vývaru z masoxu, olej
Příprava:
Omyté kotlety mírně naklepejte.
Marinádu připravte prošleháním uvedených surovin. Touto směsí potřete po obou stranách kotlety a zbytkem je přelijte. Nechte v chladu odležet, nejlépe přes noc.
Druhý den maso ogrilujte, 6 až 8 minut z každé strany.
Na omáčku v kastůlku rozehřejte olej, najemno nakrájenou cibuli orestujte, zalijte hořčicí a vývarem, přidejte drcené semínko a vše promíchejte. Omáčku nechte prohřát. Nakonec přimíchejte nasekanou pažitku.
Připravenou omáčkou přelévejte grilované kotlety a podávejte.
Grilovaný tučňák nebo snad tuňák :)
Počet porcí: 4
Energetická hodnota porce: 645 kJ
Doba přípravy: 2 hodiny + 15 minut
Složení:
4 plátky tuňáka, 3 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce worcesteru, 1 lžička hořčice, 1 lžička moučkového cukru, 1 lžíce slunečnicového oleje
Příprava:
Vložte plátky tuňáka do mělké mísy. V misce smíchejte sojovou omáčku, worcester, hořčici, cukr a olej. Marinádou polijte tuňáka. Opatrně je obracejte prsty. Musí být marinádou dobře obalený. Mísu zakryjte a vložte do lednice na 1-2 hodiny vychladit. Marinované plátky grilujte po obou stranách 10-15 minut a jednou během této doby obraťte. Plátky hojně potírejte zbytky marinády.
Ďábelské kuře
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 35 minut
Složení:
1 kuře, 1 7 lžíce oleje, 40 g cibule, 1 lžíce sekané petrželové natě, 1 lžička mletého zázvoru, sůl, mletý pepř
Příprava:
Vykuchané očištěné kuře omyjeme a potřeme navrch i uvnitř směsí, kterou jsme připravili z velmi jemně usekané cibule, petrželové natě, soli, pepře a mletého zázvoru. Kuře upečeme dozlatova na rožni nebo grilu.
Játrový kebáb
Počet porcí: 4
Složení:
1 kg jater, 1 lžička chilli nebo pálivé papriky, sůl, 2 citrony, máslo
Příprava:
Játra nakrájíme na kousky a asi 2 hodiny je marinujeme ve směsi citronové šťávy a chilli. Pak je napícháme na jehlice a grilujeme za stálého potírání rozpuštěným máslem. Solíme nakonec.
Gril-Kebáb
Počet porcí: 4
Energetická hodnota porce: 280 kJ
Doba přípravy: 30 minut
Složení:
1 velká červená paprika, 1 velká zelená paprika, 1 velká oranžová paprika, 1 velká cuketa, 4 mladé lilky, 2 střední červené cibule, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce olivového oleje, 1 rozetřený stroužek česneku, sůl, pepř
Příprava:
Papriky překrojte na poloviny, zbavte je semínek a nakrájejte na stejné kousky o šířce asi 2,5 cm. Cuketu očistěte, podélně rozkrojte na poloviny a pokrájejte na stejně tlusté kousky. Papriky i cuketu dejte do misky. Lilky očistěte a podélně rozkrojte na čtvrtiny. Obě cibule oloupejte a pak každou rozkrojte na 8 zhruba stejných klínků. Přidejte do mísy pokrájený lilek a cibuli. V malé misce ušlehejte citronovou šťávu, olivový olej, česnek, sůl a pepř. Zálivkou přelijte zeleninu a zamíchejte, aby se rovnoměrně obalila. Zeleninu napíchejte na špejle, rozmístěte na mřížku grilu a pečte za častého otáčení 10-12 minut, až zelenina začne měknout a mírně se opálí.
Mnohobarevný Kebáb
Počet porcí: 4
Energetická hodnota porce: 555 kJ
Doba přípravy: 30 minut
Složení:
1 červená paprika, 1 zelená a 1 žlutá paprika zbavené jader, 1 malá cibule, 8 malých rajčátek, 100 g čerstvých hub, 6 lžic olivového oleje, 1 rozetřených stroužek česneku, 1/2 lžičky sušených bylinek (např.provensálské koření)
Příprava:
Papriky nakrájejte na kousky velké 2,5 cm. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na klínky tak, že konec kořene necháte neporušený, aby klínky držely pohromadě. Papriky, cibulové klínky, rajčata a houby napichujte střídavě na jehlice. K přípravě kořeněného oleje smíchejte v misce olej, česnek a bylinky. Olejem kebaby hojně potřete. Grilujte 10-15 minut a často potírejte olejem a otáčejte. Kebaby ihned podávajte.
Kuře s vůní Afriky
Počet porcí: 6
Složení:
3
kousky kuřecích prsíček nakrájených na kostky, 1 šálek citronové šťávy,
plechovka na kostky krájeného ananasu, 2 lžičky mleté skořice, 1 šálek
rozpuštěného másla, 2 lžíce hnědého cukru, 1 lžička strouhaného
muškátového oříšku, 24 jahod, sůl a pepř
Příprava:
V mělké míse smíchejte citronovou šťávu, šťávu z plechovky ananasu, sůl, pepř a 1 lžičku skořice. Kostky kuřecích prsíček vložte do této marinády a nechejte marinovat v ledničce 1 hodinu.
Mezitím rozehřejte gril.
V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo, 1 lžičku skořice, cukr a muškátový oříšek. Touto směsí budete špízy potírat.
Na špejle (kovové nebo dřevěné) postupně napíchejte kuře, ananas a jahody. Špízy potřete máslovou směsí, dejte na gril a opečte ze všech stran, dokud kuře není hotové - asi 8 až 10 minut.
Tip: opékat špízy můžete přímo na mřížce grilu, nebo na alobalovém plechu.
Počet porcí: 4
Složení:
jakékoliv maso, 1/2 hrnku jemně krájené cibule, 1 hrnek jemně nasekané petrželky, 2 lžíce octa, 2-3 lžíce oleje, 3 lžíce dijonské hořčice, 2 stroužky nasekanáho česneku, 1/2 lžičky suchého tymiánu
Příprava:
Maso jemně naklepeme, naložíme do této směsi a necháme v chladu přes noc. Můžete opékat rovnou na grilu, ale lepší je zabalit do alobalu a péct na grilu. Pokud balíte do alobalu, můžete přidat na plátky krájené brambory. A máte přílohu.
Grilované kotlety s hořčičnou omáčkou
Počet porcí: 4
Složení:
800 g kotlet s kostí
Marináda: 2 lžíce oleje, 1 lžíce sójové omáčky, 2 lžičky grilovacího koření, drcený barevný pepř
Hořčičná omáčka: 200 g plnotučné hořčice, 1 cibule, 1/2 lžičky drceného horčičného semínka, 1/2 lžičky jemně sekané pažitky, 80 ml vývaru z masoxu, olej
Příprava:
Omyté kotlety mírně naklepejte.
Marinádu připravte prošleháním uvedených surovin. Touto směsí potřete po obou stranách kotlety a zbytkem je přelijte. Nechte v chladu odležet, nejlépe přes noc.
Druhý den maso ogrilujte, 6 až 8 minut z každé strany.
Na omáčku v kastůlku rozehřejte olej, najemno nakrájenou cibuli orestujte, zalijte hořčicí a vývarem, přidejte drcené semínko a vše promíchejte. Omáčku nechte prohřát. Nakonec přimíchejte nasekanou pažitku.
Připravenou omáčkou přelévejte grilované kotlety a podávejte.
Grilovaný tučňák nebo snad tuňák :)
Počet porcí: 4
Energetická hodnota porce: 645 kJ
Doba přípravy: 2 hodiny + 15 minut
Složení:
4 plátky tuňáka, 3 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce worcesteru, 1 lžička hořčice, 1 lžička moučkového cukru, 1 lžíce slunečnicového oleje
Příprava:
Vložte plátky tuňáka do mělké mísy. V misce smíchejte sojovou omáčku, worcester, hořčici, cukr a olej. Marinádou polijte tuňáka. Opatrně je obracejte prsty. Musí být marinádou dobře obalený. Mísu zakryjte a vložte do lednice na 1-2 hodiny vychladit. Marinované plátky grilujte po obou stranách 10-15 minut a jednou během této doby obraťte. Plátky hojně potírejte zbytky marinády.
Ďábelské kuře
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 35 minut
Složení:
1 kuře, 1 7 lžíce oleje, 40 g cibule, 1 lžíce sekané petrželové natě, 1 lžička mletého zázvoru, sůl, mletý pepř
Příprava:
Vykuchané očištěné kuře omyjeme a potřeme navrch i uvnitř směsí, kterou jsme připravili z velmi jemně usekané cibule, petrželové natě, soli, pepře a mletého zázvoru. Kuře upečeme dozlatova na rožni nebo grilu.
Játrový kebáb
Počet porcí: 4
Složení:
1 kg jater, 1 lžička chilli nebo pálivé papriky, sůl, 2 citrony, máslo
Příprava:
Játra nakrájíme na kousky a asi 2 hodiny je marinujeme ve směsi citronové šťávy a chilli. Pak je napícháme na jehlice a grilujeme za stálého potírání rozpuštěným máslem. Solíme nakonec.
Gril-Kebáb
Počet porcí: 4
Energetická hodnota porce: 280 kJ
Doba přípravy: 30 minut
Složení:
1 velká červená paprika, 1 velká zelená paprika, 1 velká oranžová paprika, 1 velká cuketa, 4 mladé lilky, 2 střední červené cibule, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce olivového oleje, 1 rozetřený stroužek česneku, sůl, pepř
Příprava:
Papriky překrojte na poloviny, zbavte je semínek a nakrájejte na stejné kousky o šířce asi 2,5 cm. Cuketu očistěte, podélně rozkrojte na poloviny a pokrájejte na stejně tlusté kousky. Papriky i cuketu dejte do misky. Lilky očistěte a podélně rozkrojte na čtvrtiny. Obě cibule oloupejte a pak každou rozkrojte na 8 zhruba stejných klínků. Přidejte do mísy pokrájený lilek a cibuli. V malé misce ušlehejte citronovou šťávu, olivový olej, česnek, sůl a pepř. Zálivkou přelijte zeleninu a zamíchejte, aby se rovnoměrně obalila. Zeleninu napíchejte na špejle, rozmístěte na mřížku grilu a pečte za častého otáčení 10-12 minut, až zelenina začne měknout a mírně se opálí.
Mnohobarevný Kebáb
Počet porcí: 4
Energetická hodnota porce: 555 kJ
Doba přípravy: 30 minut
Složení:
1 červená paprika, 1 zelená a 1 žlutá paprika zbavené jader, 1 malá cibule, 8 malých rajčátek, 100 g čerstvých hub, 6 lžic olivového oleje, 1 rozetřených stroužek česneku, 1/2 lžičky sušených bylinek (např.provensálské koření)
Příprava:
Papriky nakrájejte na kousky velké 2,5 cm. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na klínky tak, že konec kořene necháte neporušený, aby klínky držely pohromadě. Papriky, cibulové klínky, rajčata a houby napichujte střídavě na jehlice. K přípravě kořeněného oleje smíchejte v misce olej, česnek a bylinky. Olejem kebaby hojně potřete. Grilujte 10-15 minut a často potírejte olejem a otáčejte. Kebaby ihned podávajte.
Kuře s vůní Afriky
Počet porcí: 6
Složení:

Příprava:
V mělké míse smíchejte citronovou šťávu, šťávu z plechovky ananasu, sůl, pepř a 1 lžičku skořice. Kostky kuřecích prsíček vložte do této marinády a nechejte marinovat v ledničce 1 hodinu.
Mezitím rozehřejte gril.
V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo, 1 lžičku skořice, cukr a muškátový oříšek. Touto směsí budete špízy potírat.
Na špejle (kovové nebo dřevěné) postupně napíchejte kuře, ananas a jahody. Špízy potřete máslovou směsí, dejte na gril a opečte ze všech stran, dokud kuře není hotové - asi 8 až 10 minut.
Tip: opékat špízy můžete přímo na mřížce grilu, nebo na alobalovém plechu.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář