Přílohy (ne)jen vegeratianské
11. 8. 2007
Přílohy
Grilovaná zelenina a česnekový dip
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 25 minut
Složení:
2 cibule, 4 malé lilky, 4 čerstvé kapie, 4 větší tvrdá rajčata, 90 ml olivového oleje, 3 lžíce jemně nasekané petrželky, 1 stroužek česneku, sůl, mletý bílý pepř
Česnekový dip: 200 g majonézy "light", 2 prolisované stroužky česneku, 1 lžíce limetové nebo citronové šťávy, sůl, mletý bílý pepř
Příprava:
Na dip prošlehejte majonézu s česnekem, solí, pepřem a limetovou šťávou a nechejte v chladničce vychladit.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na osminky. Všechnu zeleninu položte na mřížku, potřete ji 40 ml oleje a grilujte asi 10 minut, až slupka na zelenině ze všech stran ztmavne. Cibuli můžete odebrat dříve.
Potom zeleninu i s mřížkou sejměte z ohně a zakryjte vlhkou utěrkou.
Nechte trochu zchladnout, poté oloupejte slupky a zeleninu nakrájejte na kousky.
Zbylý olej smíchejte s petrželkou a utřeným česnekem se solí a pepřem. Ochuceným olejem přelévejte zeleninu a podávejte s majonézovým dipem a pečivem.
Tip: aby vám zelenina mřížkou nepropadla do ohně nebo se příliš nepřipekla, můžete ke grilování použít alobalový plech, na který zeleninu naskládáte a plech položíte na mřížku grilu.
Brambory na grilu
Počet porcí: 4
Složení:
4 velké brambory, 1 lžíce sekaných čerstvých lístků oregana, 6 cherry rajčátek, 3 lžíce zelených oliv, 320 g plátkového sýra typu ementál, 200 g dušené šunky, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, sůl, kmín, mletý černý pepř
Příprava:
Brambory omyjte, osolte, přidejte kmín a ve větším hrnci vařte ve slupce na mírném ohni 25 minut. Potom je nechte vychladnout.
Rajčata omyjte, osušte a nakrájejte na kolečka, která opepřete. Olivy také rozkrájejte na kolečka. Sýr a šunku překrájejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
V pánvi rozehřejte lžíci oleje a cibulové kroužky nechte zesklovatět. Brambory podélně rozkrojte a tuto část poklaďte sýrem, šunkou, rajčaty a cibulí. Nakonec posypte olivami a oreganem. Každou půlku brambory pokapejte olivovým olejem.
Trochou oleje potřete kousky alobalu a brambory do něj opatrně zabalte. Opečte na grilu a podávejte.
Grilovaná zelenina s mátovou raitou
Počet porcí: 6
Složení:

Zelenina: 2 červené papriky, 3 velké cukety, 2 červené cibule
Příprava:
Ingredience na raitu smíchejte a nechejte vychladit.
Každý kus zeleniny rozkrájejte na 6 kousků. Zeleninu promíchejte s vychlazenou raitou a pak střídavě každý kousek napíchněte na špejli. Ogrilujte a ihned podávejte.
Kukuřice v anglické slanince
Počet porcí: 4
Složení:
4 klasy cukrové kukuřice, 200 g plátků anglické slaniny, 2 lžíce rozpuštěného másla, mletý barevný pepř, sůl, petrželka, majoránka, pažitka
Příprava:
V hrnci přivedeme k varu větší množství osolené vody a kukuřici uvaříme doměkka.
Bylinky nasekáme nadrobno a z jedné strany jimi posypeme plátky anglické slaniny. Posypanou stranou pak ovineme kukuřičné klady a převážeme stéblem pažitky.
Kukuřice potřeme máslem, osolíme a opepříme. Položíme do alobalových misek a grilujeme. Během grilování klasy několikrát obrátíme.
Houby zapečené se sýrem
Počet porcí: 4
Složení:
900 g nových brambor, 4 lžíce másla nebo olivového oleje, 350 g směsi hub (hlívy, hřiby, žampiony, šii-take), sůl a čerstvě mletý pepř, 175 g pařeného sýra, 50 g sekaných vlašských ořechů, opražených, kyselé okurky, listy zelného salátu
Příprava:
Brambory oškrábeme, vložíme do hrnce se slanou vodou, uvedeme do varu a 20 minut vaříme. Slijeme, dáme k nim kus másla, zakryjeme a necháme v teple. Houby očistíme, nakrájíme na tenké plátky a osmažíme je na zbylém másle nebo oleji. Když začnou pouštět šťávu, teplotu zvýšíme, aby se tekutina zcela odpařila.
Gril předehřejeme na mírnou teplotu, nakrájíme sýr na tenké plátky a rozložíme ho na hotové houby. Vše grilujeme, až je sýr hnědý a tvoří se na něm bublinky. Posypeme vlašskými ořechy a podáváme s novými brambory, kyselými okurkami a listy salátu.
Chilli omáčka
Počet porcí: 4
Složení:
6 větších rajčat, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 2 lžíce rajského protlaku nebo kečupu, 1/4 lžičky mletého koření chilli, 1/4 lžičky mletého kari, 1 lžíce cukru, 1 lžíce citrónové šťávy, sůl
Příprava:
Na oleji zpěníme třený česnek a jemně nasekanou cibuli, přidáme pokrájená rajčata, protlak nebo kečup, mleté chilli, kari, cukr, špetku soli, citrónovou šťávu a lehce zředíme vodou. Směs povaříme a přecedíme přes husté sítko.
Babičin křeník :)
Složení:
1 křen, cukr krystal, sůl, ocet, horký masový vývar
Příprava:
Křen nastrouháte, přidáte jemný cukr krystal, sůl, ocet, promícháte a zalijeme horkým masovým vývarem! Nakonec ještě promíchejte. Křen získá 2x silnější a výraznější chuť!
Raritky na grilu
Grilované banány v kabátku
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 25 minut
Složení:
8 banánů, 115 g másla, 115 g hnědého cukru, 1 lžička mleté skořice, 125 ml rumu, 150 ml smetany
Příprava:
Máslo zahřejte s cukrem, skořicí a rumem. Vařte na mírném ohni za občasného míchání, dokud omáčka nezhoustne.
Přidejte smetanu, promíchejte a odstavte z ohně. NEOLOUPANÉ banány dejte na gril a grilujte dokud slupka nezčerná a začne praskat. Nechte mírně vychladnout a takto upravené banány podávejte s miskou omáčky. Banán si každý sám loupe a namáčí v rumové omáčce.
Grilované hrušky s jablky a vanilková omáčka
Počet porcí: 4
Složení:
4 menší tvrdší hrušky, 4 menší a tvrdší jablka, 80 g rybízové marmelády, 1 lžička slivovice, 2 lžičky rozsekaných mandlí, meduňkové lístky na ozdobu
Vanilková omáčka: 3 žloutky, 2 lžíce vanilkového cukru, 370 ml mléka
Příprava:
Hrušky a jablka omyjeme, osušíme a podélně jim odřízeneme vrchní část se stopkou, kterou odložíme.
Dužninu s jaderníkem opatrně vypíchneme nebo vydlabeme. Ovocnou dutinu plníme po lžičkách rybízovou marmeládou promíchanou se slivovicí a mandlemi. Vršky zakryjeme skrojenými částmi a ovoce grilujeme, dokud slupka nezíská zlatavou barvu. Podáváme teplé s vanilkovou omáčkou.
Vanilková omáčka:
v misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Mléko zahřejeme téměř k bodu varu a za stálého míchání k němu vléváme vaječnou směs. Při nízké teplotě mícháme 5 minut, až směs částečně zhoustne, ale nevaříme! Krém mícháme do vychlazení, aby na něm nevznikl škraloup.
A na závěr speciální příslušenství ke grilování tradičních klobásek netradičně
:)
Komentáře
Přehled komentářů
"A na závěr speciální příslušenství ke grilování..."
- Dosť obscénna vecička, nemyslíte? Dávať to do podoby penisu je nechutné...
Fuj ...
(Peter, 11. 9. 2011 15:25)